Skip to content

Kenaikan Harga Emas Berkemungkinan Akan Disambung Semula Minggu Ini – Awasi Penembusan Melebihi $2,365

  • Gold

18 Jun 2024

Oleh Dean Arif, MY Bullion Trade:

  • Harga emas meningkat pada hari Jumaat, menamatkan penurunan berturut-turut selama tiga minggu walaupun dolar AS kukuh.
  • Ia kekal sebagai aset pelindung nilai yang disukai terhadap inflasi, mengekalkan nilai walaupun kadar faedah tinggi.
  • Analisis teknikal menunjukkan emas dalam fasa penyatuan, dengan sokongan utama pada $2,300 dipertahankan.

Emas mengakhiri minggu yang tidak menentu secara positif pada hari Jumaat, mematahkan kekalahan berturut-turut selama tiga minggu. Walaupun indeks dolar AS mengukuh disebabkan oleh euro yang lemah, yang jatuh di bawah 1.07 di tengah-tengah pergolakan politik di Perancis, emas meningkat.

Kegawatan ini turut menjejaskan indeks Eropah, menyebabkan kerugian antara 1.5% dan 3.2%, dan meningkatkan daya tarikan emas sebagai aset selamat, terutamanya apabila sebaran antara bon kerajaan 10 Tahun Perancis dan Jerman semakin meluas.

Selain itu, pengumuman Bank Pusat Jepun yang samar-samar mengenai pengurangan pembelian bon masa hadapan mempengaruhi hasil bon, meningkatkan lagi harga emas, perak dan franc Swiss.

Walau bagaimanapun, pada permulaan minggu ini, kami telah melihat sedikit lantunan untuk indeks Eropah manakala emas telah bermula pada kaki belakang. Tetapi memandangkan pemulihan ringan minggu lepas, dan kejatuhan dalam hasil bon, logam berharga itu mungkin akan kembali lebih tinggi.

Emas kekal menguntungkan walaupun dolar kukuh

Emas telah menjadi pelindung nilai pilihan terhadap inflasi sejak beberapa tahun kebelakangan ini, mengekalkan nilainya walaupun kadar faedah tinggi dan pulangan bon kerajaan yang menarik. Walaupun inflasi global telah berkurangan, proses disinflasi adalah perlahan.

Pengurangan Rizab Persekutuan AS dalam unjuran pemotongan kadar faedah menyebabkan sedikit reaksi negatif daripada peniaga emas. Walau bagaimanapun, data ekonomi yang lemah boleh memperbaharui keyakinan untuk penurunan kadar, yang berpotensi meningkatkan harga emas.

Data inflasi dan gaji yang tinggi boleh melambatkan penormalan dasar, menjejaskan daya tarikan emas. Bank pusat utama, seperti Bank Pusat Eropah dan Bank Negara Switzerland, telah mula mengurangkan kadar, dengan yang lain seperti Bank of England dan Rizab Persekutuan AS dijangka akan menyusul.

Tahap pemotongan kadar masa depan bergantung pada data ekonomi, dengan lebih banyak pemotongan berpotensi menaikkan harga emas. Permintaan untuk emas kekal kukuh disebabkan oleh inflasi yang tinggi dan penurunan nilai mata wang, mengehadkan risiko penurunan harga emas pada separuh kedua tahun itu.

Analisis teknikal emas dan idea perdagangan

Secara teknikal, lantunan emas pada hari Jumaat adalah petanda positif, tetapi logam itu berada dalam fasa penyatuan yang memerlukan kesabaran. Pada masa ini, emas kekal dalam corak bull flag, yang telah membantu RSI mengatasi keadaan terlebih belinya.

Potensi rali mungkin berlaku selepas mesyuarat Fed dan pelepasan data CPI kini kedua-duanya tidak dapat dielakkan.

Kenaikan harga telah menolak emas di atas rintangan jangka pendek pada $2,330, bertujuan untuk memecahkan garis arah aliran menurun di sekitar kawasan $2,365. Jika kita melihat pergerakan di atas tahap ini, maka itu akan memberikan isyarat yang paling jelas bahawa arah aliran kenaikan harga telah diteruskan. Paras sokongan $2,300 telah bertahan walaupun terdapat beberapa pelanggaran, dan tiada susulan penurunan harga berlaku selepas jualan pada Jumaat lepas.

Walau bagaimanapun, penutupan harian di bawah $2,300 pada minggu akan datang boleh mengubah ramalan XAU/USD jangka pendek menurun, yang berpotensi membawa kepada jualan ke arah tahap sokongan seterusnya pada $2,222.

Ringkasan

Emas sekali lagi menunjukkan daya tahan dalam menghadapi dolar yang kukuh, dengan menamatkan penurunan berturut-turut selama tiga minggu dengan rali, mengenepikan penjualan dalam pasangan EUR/USD yang berkorelasi positif di tengah-tengah pergolakan politik di Perancis dan mengikuti keputusan dasar daripada Bank Pusat Jepun dan Rizab Persekutuan AS minggu lepas.