Skip to content

Pembeli emas misteri di China

  • Gold

Oleh Dean Arif, MY Bullion Trade:

Memadankan jumlah pegangan emas pembeli runcit China, bank dan Bank Pusat China berbanding angka pengeluaran dan import, analisa kami melihat jurang yang tidak bertambah.

kami beli emas dengan harga paling tinggi di pasaran
Pembeli emas 999 harga paling tinggi di Malaysia.

Memandangkan harga emas mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada bulan Mei, ramai orang percaya bahawa China adalah kuasa dominan di sebalik rali itu. Fakta yang dipetik secara meluas ialah People’s Bank of China (PBOC) meningkatkan rizab emasnya selama 18 bulan berturut-turut. Rizab emas China telah meningkat sebanyak 10.16 juta auns (atau 316 tan) dari Oktober 2022 hingga April 2024, mencecah 72.8 juta auns (atau 2,258 tan). Pada 2023, PBOC membeli 231 tan.

Emas tidak begitu ketara dalam rizab China

Walau bagaimanapun, saiz mahupun pertumbuhan rizab emas rasmi PBOC tidak begitu besar. Untuk meletakkannya dalam perspektif, walaupun mempunyai rizab forex terbesar di dunia, rizab emas China hanyalah yang kelima terbesar, sedikit di belakang Rusia. Emas masih hanya membentuk sedikit kurang daripada 5% daripada jumlah rizab rasmi PBOC. AS mendahului senarai dengan lebih 8,000 tan rizab emas. Jerman dan Itali mempunyai rizab kedua dan ketiga terbesar.

Angka yang lebih menarik ialah permintaan emas keseluruhan China secara konsisten dan kukuh. China mengimport lebih 1,400 tan emas pada 2023, menjadikannya pengimport emas terbesar di dunia. Ia mengeksport jumlah yang boleh diabaikan, jadi import emas bersih masih kira-kira 1,400 tan. China juga merupakan pengeluar emas terbesar dunia, mengeluarkan 375 tan metrik tahun lepas.

Sebahagian besar permintaan emas China datang daripada pengguna runcit, dalam bentuk barang kemas, jongkong emas dan syiling, kerana emas secara budaya sangat popular di China. Menurut Majlis Emas Sedunia, pengguna China membeli 910 tan emas pada 2023, 121 tan lebih banyak daripada pada 2022. Walau bagaimanapun, ini masih jauh di bawah permintaan sepuluh tahun lalu. Pada 2013, pengguna China membeli rekod 1,346 tan emas.

Bank besar, pemain besar

Pemain besar yang sering diabaikan ialah bank perdagangan China. Import emas dikawal ketat oleh PBOC, dan bank adalah antara segelintir entiti yang memegang lesen untuk mengimport emas. Tujuh belas bank tersenarai “Saham A” telah melaporkan pegangan logam berharga mereka, termasuk empat bank besar milik kerajaan. Pada penghujung 2023, mereka mempunyai RMB 453bn dalam logam berharga, kebanyakannya emas. Ini bersamaan dengan kira-kira 1,016 tan emas.

Bagaimanapun, pegangan emas mereka telah merosot secara besar-besaran dalam tempoh dua tahun lalu, turun kira-kira 700 tan metrik pada 2023 dan 600 tan metrik pada 2022, hanya melantun sedikit pada S1 2024. Empat bank besar itu mengurangkan pegangan mereka dalam dua tahun lalu daripada 2,064 tan metrik kepada 785 tan, dengan Bank of China mengurangkan paling banyak sebanyak 533 tan, dan bank yang lebih kecil telah mengurangkannya juga.

Malah, jumlah emas yang dipegang oleh bank perdagangan China telah jatuh sejak 2016, apabila jumlah pegangan memuncak pada lebih 3,000 tan. Penurunan besar pertama berlaku pada 2018, apabila jumlah pegangan jatuh sebanyak 30% kepada hanya 2,000 tan. Mereka stabil pada tahap itu selama beberapa tahun, sebelum melihat kejatuhan besar lagi pada 2022 dan 2023.

Pengurangan baru-baru ini dicetuskan oleh bank perdagangan memotong perkhidmatan derivatif berkaitan komoditi untuk pelanggan runcit. Bank of China menghadapi saman pada 2020, apabila harga minyak mentah jatuh ke wilayah negatif, menyebabkan kerugian besar bagi pelabur runcit yang membeli produknya yang dikaitkan dengan harga minyak. Kisah itu berakhir dengan bayaran pampasan. Bank of China terpaksa berkongsi banyak kerugian dan dihukum oleh pihak pengawal selia.

Sejak itu, pihak pengawal selia dan bank lebih berhati-hati dengan produk derivatif yang dikaitkan dengan harga komoditi. Pengerusi pengawal selia perbankan ketika itu memberi amaran secara terbuka pada 2021 bahawa “orang yang membuat spekulasi mengenai pertukaran asing atau emas akan mengalami kesukaran untuk menjadi kaya”. Pada tahun yang sama, beberapa bank besar bergerak untuk mengetatkan perkhidmatan untuk pelabur runcit membeli emas. Sesetengah bank telah menggantung sepenuhnya perkhidmatan ini.

Oleh itu, banyak peningkatan dalam pembelian runcit China bagi jongkong emas dan barang kemas mungkin dapat dijelaskan oleh fakta bahawa orang ramai tidak lagi boleh membeli produk kewangan berkaitan emas di bank. Akibatnya, jumlah pegangan emas pembeli runcit China, bank, dan PBOC sebenarnya hanya meningkat sebanyak 431 tan pada 2023. Pada masa yang sama, jumlah pengeluaran emas dan import bersih China adalah kira-kira 1,775 tan tahun lepas, mengakibatkan jurang lebih 1,300 tan. Jurang ini mewakili jumlah emas yang telah “hilang” daripada angka.

Ia adalah perkara biasa untuk melihat jurang antara angka-angka ini, tetapi ia biasanya dalam lingkungan beberapa ratus tan paling banyak. Jurang yang begitu besar jarang berlaku. Kali terakhir kami melihat yang sebesar ini adalah pada 2018, apabila jurangnya melebihi 2,000 tan. Antara 2019 dan 2021, jurangnya agak kecil, sebelum melebar lagi pada 2022.

Pada 2022, import dan pengeluaran emas bersih China berjumlah 1,639 tan, manakala runcit dan PBOC membeli 853 tan dan bank perdagangan mengurangkan emas sebanyak 600 tan, menjadikan jurang itu 1,382 tan. Ini bermakna sejumlah 2,700 tan emas telah hilang di China dalam tempoh dua tahun lalu, dan ini adalah lebih separuh daripada pengeluaran emas global tahunan.

Ke mana perginya emas?

Jumlah nilai emas yang “hilang” dari dua tahun lalu adalah kira-kira AS$200 bilion hari ini. Ini terlalu banyak sehingga tidak mungkin seorang pembeli misteri memegang semua itu. Terdapat beberapa kemungkinan yang boleh menjelaskan ke mana ia telah pergi.

Kemungkinan pertama ialah PBOC membeli lebih banyak daripada yang didedahkan. Dalam senario ini, jika PBOC telah meningkatkan kedudukan emasnya secara besar-besaran, ia mungkin mahu menahan pendedahan penuh untuk mengelak daripada mengejutkan pasaran. Adalah menjadi kepentingan PBOC untuk mempelbagaikan rizab AS$3.4 trilion daripada dolar AS, memandangkan konfrontasi antara AS dan China. Adalah dipercayai bahawa USD masih menyumbang lebih separuh daripada rizab rasminya.

PBOC tidak selalu mendedahkan rizab emasnya tepat pada masanya. Pada Jun 2015, PBOC mendedahkan peningkatan sekali sahaja sebanyak 621 tan. Tiada siapa yang percaya bahawa ia membeli emas sebanyak itu dalam satu bulan, dan kebanyakannya menganggap angka itu mewakili pendedahan tertunda pembelian sebelumnya. Jika 2,700 tan emas yang hilang sejak dua tahun lalu semuanya milik PBOC, itu akan menggandakan rizab emas yang dinyatakan kepada hampir 5,000 tan.

PBOC baru sahaja mengumumkan bahawa rizab emasnya kekal tidak berubah pada bulan Mei, bulan pertama mereka tidak meningkat sejak Oktober 2022. Ada kemungkinan rizab emas tidak meningkat bulan lepas kerana harga telah meningkat dengan begitu banyak, dan PBOC telah membeli banyak pula. Kemungkinan juga ia ingin menghantar beberapa isyarat negatif untuk menurunkan harga emas supaya ia boleh membeli lebih banyak pada harga yang lebih rendah.

Kemungkinan kedua ialah ada pembeli lain yang kita tidak nampak. Sebagai contoh, tidak dapat dibayangkan bahawa dana kekayaan negara mungkin juga telah membeli beberapa emas, mengikut petunjuk PBOC. Lagipun, dana kekayaan negara mungkin tidak mahu meletakkan semua wangnya dalam dolar AS, tetapi China Investment Corporation tidak mendedahkan berapa banyak emas yang dimilikinya.

Kemungkinan ketiga ialah pengurangan pegangan emas bank telah dilebih-lebihkan dan pembelian emas isi rumah telah dikurangkan. Walaupun bank tempatan telah melaporkan pengurangan besar aset emas, sesetengah pelabur mungkin telah beralih kepada bank asing yang juga mempunyai lesen import emas. Mereka mungkin telah meningkatkan pegangan emas mereka tanpa membuat pendedahan, walaupun kami meragui bahawa kenaikan tersebut boleh mengimbangi sepenuhnya kemerosotan pegangan emas di bank-bank China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.